Oorschelpepithese of kunstoor

Wat is een oorschelp-epithese?

Een oorschelp-epithese is een kunstoor dat vervaardigd wordt uit silicone.

Vooronderzoeken

Voor het plaatsen van de titaniumimplantaten wordt een CT scan van het rotsbeen verricht. In de eerste plaats wordt met deze scanner geëvalueerd of het schedelbot dik genoeg is voor het stevig verankeren van de implantaten. Het schedelbot heeft een minimum dikte van 4mm nodig. Daarnaast kunnen we ook de optimale plaats voor de implantaten bepalen, en kunnen we uit de afmetingen van de oorschelp aan de andere zijde een model voor het kunstoor maken.

Verloop van de ingreep

Op de dag van de ingreep wordt u nuchter aan de informatiebalie van het ziekenhuis verwacht. Het onthaal wijst u de weg naar uw kamer, en de verpleegkundigen brengen u naar het operatiekwartier van zodra u wordt opgeroepen.

Tijdens de ingreep worden in de schedel, ongeveer op de plaats waar een normaal oor gesitueerd is, 2 (tot 3) titaniumschroeven geplaatst.  Het plaatsen van deze titaniumimplantaten kan in principe zowel onder lokale verdoving, als onder algemene verdoving worden uitgevoerd. Omwille van patiëntcomfort wordt meestal geopteerd voor een korte algemene verdoving.

Na de ingreep krijgt u een hoofdverband aangelegd, om bloeduitstortingen te voorkomen.

Verdere opvolging

Na de ingreep komt u regelmatig op controle bij uw arts om de wondgenezing van dichtbij op te volgen. Eens de titaniumimplantaten voldoende zijn vastgegroeid in uw schedelbot, kan gekeken worden voor het maken van het kunstoor. U wordt hiervoor verwezen naar het anaplastologie centrum van Jan De Cubber, een gerenomeerd anaplastoloog te Gent.  Naar analogie van uw andere oorschelp wordt een kunstoor uit silicone vervaardigd. De tijdens de ingreep geplaatste titaniumimplantaten fungeren als ankers om het kunstoor te bevestigen. Het kunstoor kan hierop middels 2 systemen bevestigd worden, enerzijds via een bar, anderzijds via een magneetsysteem.

Jaarlijks heeft u recht op een nieuw kunstoor.

Hebt u vragen over een oorschelp-epithese of kunstoor?

Onze experten helpen u graag verder of maak een afspraak op 050/452280